Det är viktigt med rätt utrustning

Ridhjälm

ETT ABSOLUT MÅSTE VID ALL RIDNING!
Hos oss ska även alla barn ha hjälm när de är inne hos hästen i boxen samt all hantering. Ridhjälmar i olika storlekar finns att låna. När du vill köpa en egen hjälm, kontrollera att den är godkänd med CE-märkning. Den ska sitta stadigt och bekvämt utan att klämma på huvudet. Dyrast är inte alltid bäst. Köp inte begagnade hjälmar!

Skor/stövlar

Det viktigaste är att du använder en sko eller stövel med klack. Vanliga gummistövlar passar perfekt. Det är skönt om skon går upp över vristen så du får lite stöd i foten.  När man vill satsa på ”riktig” ridutrustning tycker vi det är smart med jodhpursskor och shortchaps. Vanliga konstläderridstövlar blir kallt på vintern och svårt att få plats med extra sockor. Tänk på att man inte kan rida med för kraftig sula då den kan fastna i stigbygeln. När man vill vara lite mer i stallet än ”bara” sin ridtid är det ju bra att ha tramp- och fuktsäkra skor att byta till. Den dagen du vet att du kommer rida många år framöver och har växt någorlunda klart är  det väl värt att investera i riktiga läderridstövlar. De ger ett bra stöd och är väldigt hållbara med rätt skötsel.

Vantar/handskar

Tunna fingervantar eller handskar vår och höst är att rekommendera då man lätt får skavsår. Det finns billiga ridvantar att köpa som håller lite längre än vanliga vantar. På vintern är det skönt med lite tjockare handskar typ fleece, fodrat skinn etc. Man fryser lätt om händerna när man rider och även här är det skönt med ombyte för stallvistelse där man kan ha lite ”klumpigare” vantar.

Säkerhetsväst

Vi rekommenderar säkerhetsväst vid hoppning och uteritter för vuxna och det är obligatoriskt för alla under 18 år. Egen utprovad väst är skönast och säkrast men det finns att låna i början. När du köper din väst är det viktigt att prova noggrant och ta hjälp i affären, västen är förstås stel när den är ny så man får ha överseende med det. Begagnade västar är ofta bra och billiga alternativ där man slipper den nya stelheten, kolla noga att västen är hel.

 

Byxor/ridbyxor

Bekväma och oömma byxor som inte skaver är bra i början. När man har ridit ett tag är det ju lite kul med ridbyxor dessutom skaver de inte. Ridbyxor finns i alla prisklasser så det är värt att jämföra olika butiker efter ens eget behov.

Tröja/väst/jacka

För att inte skrämma hästen är det bra att undvika fladdriga och prassliga kläder. Vid ridning i skogen är det bra med långärmad tröja för att undvika skrapskador. Tröja och väst är skönt att rida i och instruktören ser hur man sitter. På vintern är det skönt med flera lager som man kan ta av när man fått upp värmen. Halsduk är farligt – du kan trassla in dig.

Underkläder

Obekväma underkläder kan förstöra ett helt ridpass (fler om man får skavsår). Ofta hittar du en modell som passar just dig. En stadig sport-BH rekommenderas.

Stallkläder

När du ska vara i stallet är det viktigt att hålla sig torr och varm, rejäla stövlar eller skor gärna med stålhätta. Vantar om du ska leda häst, mössa när det är kallt.

Ta också gärna med ett glatt humör och ordentligt med matsäck så kan du vara länge i stallet!

Byt kläder om du besöker flera stall

Tänk på att alltid byta eller tvätta dina kläder om du besöker flera stall för att hjälpa till att minska smittspridningen.